Yüzme Otizmli Çocuklar İçin Neden Önemlidir?

Yüzme, yer çekimine maruz kalmadan, sakatlanma riski en az olan spor dalıdır. Bu sporda vücudumuzdaki tüm kas grupları çalışmaktadır.

Çocuklukta kazanılan her yararlı alışkanlık gibi, düzenli egzersiz yapmak zamanı iyi kullanmayı öğretir, vücudumuzun tamamını çalıştırıp şekle sokar ve kilo kontrolü sağlar. Ayrıca kan dolaşımını düzenler, dolaşım sistemine yardımcı olur, oksijenin düzgün kullanılıp hızla dağılmasını sağlar, vücuda kattığı dirençten dolayı sporcuları hastalıktan korur ve sağlam bireyler yetişmesini sağlar. Yüzme egzersizlerinin sinir sistemimizi rahatlatıcı özelliği de bulunmaktadır; bunun neticesinde kasların rahatlaması ve gevşemesi bizlere pozitif bir yaşam sunar.

Otizmli bireylerin benzer özellikte diğer çocuklarla havuz ortamında bir araya gelmeleriyle sosyalleşmelerine doğal bir ortam hazırlanmış oluruz. Yarışma kavramını kazanmış çocukların yarışma ortamı oluşturarak çeşitli senaryolarla birbirleri arasında dil iletişimi ve sosyal iletişim kurmalarını sağlarız.

Güvenlik önlemlerini alarak havuzun içerisine serbestçe bıraktığımız öğrencilerin vücudunu tanıması, gözlem yapması, vücudun organlarının (el, kol, gövde) su içindeki hareketlerini gözlemlemesi sağlanır.

 

Su içinde yaptığı bu hareketlerin karada yapmış olduğu hareketlerden farklı olduğunu öğrencinin anlaması sağlanır. Gerek görülen yerlerde küçük ve kısa süreli müdahaleler yapılır.

 

Öğrencileri sıkmadan küçük fiziksel, sözel yardımlar ile uyarı ve komutlar verilerek suyun içinde yapmış olduğu hareketler biçimlendirilir, düzeltilir, yönlendirme yapılır.

 

Bireyin görüş alanı içerisinde herhangi bir şekilde dikkatini çekerek model olunup havuzda yapılması gereken, havuz programında yer alan konuların öğretilmesi çalışmaları yapılır.

Sabırlı Olmalı

Uzman personelin yeterliliğini değerlendirirken ele alınacak önemli özelliklerden birisi sabırlı olmasıdır. Doğal olarak bu alanda görev yapan kişilerin bireylere doğal ortamında onların kişiliklerini bulma, kendini toplumsal ve fiziksel çevresine tanıtmak için zaman vermeli, özellikle her çocuğun kendisine özgü yaşam şekline uyum sağlamalıdır. Bunları yaparken de bir yandan üretkenliğini kullanırken diğer yandan da kendi kendini terapi edebilme yöntemlerini bilmelidir. Ancak bunları başarabilirse bireylere azami düzeyde faydalı olabilir.

Model Olmalı

Otizmli bireylerin en belirgin özelliklerinden birisi de taklit etme yeteneklerinin gelişmesidir. Bu nedenle bireyler karşılarında doğru model gördüklerinde bunu taklit edecekler ve bunu günlük yaşamlarına taşıyacaklardır. Havuz çalışmaları vücudun tüm işlevleri için vazgeçilmez birer ön koşuldur.

Bünyesinde öğrencilerimize birçok farklı branşta eğitim veriyoruz. Yüzme bu branşlar arasında önemli role sahip. Yukarıda bahsettiğimiz aşamalar tamamlanırken alacağımız muhtemel sonuçlar;

  • Solunum, dolaşım, sindirim, boşaltım işlevlerinin gerektiği biçimde yerine getirilmesi ancak bu çalışmalar ile sağlanmıştır.
  • Onun içindir ki; çocuklar havuzda oynarken çok neşeli ve mutludurlar.
  • Havuz sonrası etkinliklerde daha canlı, iştahları artmış ve daha düzenli uyuyan bireyler haline gelmişlerdir.
  • Havuz çalışmaları çocuğun kendini özgür hissetmesine ve rahatlamasına olanak sağlamaktadır.
  • Rahatlama, fazla enerjinin yönlendirilmesi ile harcandığından çocuklar açısından çok önemli gelişmeleri de beraberinde getirmektedir.
  • Ancak bazı aşırı davranışların kısıtlanması ve kurallara uymanın sağlanması da en az su ile terapi çalışmaları kadar önemlidir.
  • Havuz etkinliklerinde esnek davranmalı, çocukları daha az kısıtlayıp daha yalın kurallara uymaları sağlanmalıdır.
  • İster tek başına isterse grup halinde çocuklar oyun oynayabilmelidir.
  • Havuz Çalışmaları:
  • Otistik bireylerin diğerleriyle uyum sağlama
  • Kuralları öğrenme ve benimseme, duygularını ifade edebilme ve sıkıntılarından kurtulmalarına olanak sağlamaktadır.
  • Çocuğun hareket etme becerilerini geliştirme, sağlıklı gelişmeyi destekleme ve bedene işlerlik kazandırma, su ile terapi çalışmalarının en belirgin hedefleridir.
  • Otizmli Bireylerde Masa Tenisinin Faydaları

    Masa tenisi denge, güç, esneklik, kas gelişimi, reaksiyon süresi gibi fiziksel kazanımların dışında bireyin dikkat, konsantrasyon süresini, el-göz koordinasyonu, hızlı karar verme gibi zihinsel gelişimine katkıda bulunan bir spor dalıdır.

    Otizmli ve ya özel gereksinim gösteren çocuklarda masa tenisi çalışması motor beceri kazanımları dışında çocuğun, dikkat ve konsantrasyon süresini, el-göz koordinasyonu, alan farkındalığı, sınırlı alan,muhakeme, akılda tutma gibi zihinsel gelişim alanlarında katkıda bulunacaktır.

    Çocuk oynadıkça özgüveni artacak bununla beraber yaşıtlarıyla etkileşimde bulunacak ve çocuk için bir kaynaştırma aracı olacaktır.

    Otizmli ve ya özel gereksinim gösteren çocuklarda masa tenisi çalışması motor beceri kazanımları dışında çocuğun, dikkat ve konsantrasyon süresini, el-göz koordinasyonu, alan farkındalığı, sınırlı alan, muhakeme, akılda tutma gibi zihinsel gelişim alanlarında katkıda bulunacaktır.

    Hareket eğitimi ve oyunun, otizmli ve özel gereksinim gösteren çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişime katkısı sadece masa tenisi ile sınırlı değil tabii ki. Çocuk oynadıkça; gelişir, keşfeder, öğrenir.

  • Otizmli Bireylerde Bisiklet Çalışmasının Önemi

    Bisiklete binebilme becerisi her şeyden önce otizmli bireyler için kendi çabalarına bağlı olacak en önemli sosyalleşme araçlarından birisidir. Bisiklete binmek kendini özgür hissetmektir. Özgüven otizmli bireylerde çok önemli bir etkendir.

    Böylece sosyal etkileşimde yetersizlik görülen aksaklıkların yavaş yavaş ortadan kalktığını ve toplum içerisinde daha rahat ortak adımlar atabildiklerini keyifle ve gururla gözlemleyebilirsiniz

    Vestibüler duyu sistemine önemli katkılar sağlayan spor dalıdır.

    Otizmli bireylerde vücut farkındalığı oluşturabilme ve uzuvları kullanabilme-koordine edebilme imkânını en üst düzeyde sunan spor dalından birisidir. Dayanıklılık artar zinde olursunuz. Daha kurallı bir hayata adım atmanın bir başka yoludur bisiklet…