Hareket Eğitimi

Hareket eğitimi fiziksel hareketin aktif ve etkili kullanımı ile kişinin motor becerilerinin, buna bağlı olarak ta dikkat ve konsantrasyon, denge ve vücut-alan farkındalığı gibi pek çok gelişim alanı becerilerinin desteklenmesidir.

Otizmli çocukların, sınırlı bir çevrede ve sınırlı etkileşim ile büyümesi neticesinde diğer bireylerle sınırlı iletişime geçmesi, yaşıtlarına nispeten kişiliklerinde, sosyal ve fiziksel gelişimlerinde kısıtlılık görülmesine neden olmaktadır.

Hareket eğitiminin amacı , otizmli çocuklarda yaşının gerektirdiği tüm motor becerileri bireye kazandırarak, beden çevre farkındalığı, duyusal işlem farkındalığı, denge ve koordinasyon sağlama, öz denetim ve dikkati geliştirme, odaklanma ve sosyal iletişimi hareket yolu ile güçlendirme, bilişsel becerilerin kazanımını desteklemek ve öğrenmeyi hızlandırmaktır.

Hareket eğitimi ile birlikte çocuğun öz güveni artar, günlük hayatı kolaylaşır, problemlere daha kolay çözüm üretir, daha kolay sosyalleşir, daha kolay öğrenir ve en önemlisi de öğrendiklerini çok daha hızlı bir biçimde başka alanlara genelleyebilir. Hareket eğitimi ve özel eğitim koordineli şekilde yürütülür ve akademik beceriler spor ile birleştirilerek, akademik becerilerinde desteklenmesi ve genellemesi sağlanır.

Hareket eğitimi özellikle erken çocukluk dönemi otizminde, otizm riskli bebeklerde, hafif ve orta düzey otizm tanılı çocuklarda, gelişimsel gerilik ve risk grubunda olan erken çocukluk çağındaki çocuklarda, uzmanlarca yapılan değerlendirme ile birlikte yoğunluğu belirlenerek sürdürülür.