Hareket ve Sporun normal gelişim gösteren bireylerin hayatına olumlu yönde etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Otizmli bireyler içinde spor eğitimi onların psikomotor, bilişsel ve duyuşsal süreçlerinin gelişmesi ve tamamlanması adına önemli bir yer tutmaktadır.
Otizmli bireylerin gelişim dönemlerinin içerisinde bulunan becerilerin bazen bir kaçında bazen de hemen hemen hepsinde geriden takip etme ya da hiç oluşmaması söz konusu olabilir. Bu nedenle bireylerin yaşıtlarının gerisinde kalması kaçınılmazdır. Otizmli bireylerin ilkel hareketler ve temel hareketler döneminde bulunan birçok becerileri yapamadıkları ya da geç bir şekilde ortaya çıkardıkları yapılan gelişimsel testler ve eğitsel değerlendirmelerde karşımıza çıkmaktadır.
Normal gelişim gösteren çocuklar bu hareketleri doğaçlama öğrenmeleri söz konusu iken otizmli bireyler basit gibi görünen bu becerileri anlamakta, algılamakta ve uygulamakta sorun yaşayabilirler.
Refleks hareketler ve ilkel hareketler döneminin geriden gelmesi de(denge, sürünme, emekleme, yürüme, uzanma, bırakma, yakalama vb.)temel hareketler dönemini olumsuz yönde etkilemektedir.(atma,tutma, sıçrama, fırlatma, koşma vb)
Bu gibi süreçlerde çocukların el-göz koordinasyonu, dikkat kapasitesi, odaklanma, denge, alan farkındalığı, vücut farkındalığı, süreklilik, nesne kontrolü, konsantrasyon, reaksiyon süresi, esneklik, yer-yön kavramı gibi gelişimlerinin yanı sıra özgüven başta olmak üzere birçok bilişsel ve duyusal süreçle alakalı olumsuz durumları beraberinde getirmektedir.
Otizmli bireylere uygulanan doğru, etkin ve verimli hareket eğitimi programı ile birlikte bu gibi olumsuz durumların ortadan kaldırıldığı yaptığımız çalışmalar ile birlikte ortaya konulmuştur.
Hareket eğitimi uygulanırken; değerlendirmenin doğru yapılması, bireyin hangi gelişimsel süreçlerinde eksikliklerinin bulunduğunun gözlemlenmesi ve bu gözlemler ile birlikte uygun hedeflerin oluşturulup, kolaydan zora olacak şekilde beceriler çıkarılıp çalışılmalıdır.
Uygulanan bu eğitim programlarıyla beraber bireyler temel hareketler evresinde gerçekleştirmeleri gereken becerileri kısa sürede elde etmektedirler.
- Bu çalışmalar sonucunda uygun yönergeler kullanılması, taklit becerilerin çalışılması, sınıf ya da ortam içerisindeki nesnelerin ve eylemlerin uygun biçimde öğretilmesi; çocukların yönerge takip becerisi, alıcı dil becerisi ve sonrasında ifadece edici dil becerilerinde olumlu yönde katkı sağlamaktadır.
- Hareket eğitimi ile birlikte çocuk; kendisinin ve etrafının farkında varmakta, bu sayede günlük yaşam içerinde ihtiyaç duyduğu yerlerde, sınıf içinde öğrendiği becerileri hızlı bir şekilde transfer etmektedir.
- Vücudunu daha iyi tanımasıyla birlikte öz bakımda (kıyafet giyinme-çıkarma ) ihtiyaç duyduğu becerileri kolay gerçekleştirecektir.
- hareket ile rehabilite edilmeyle birlikte otizmli bireylerde öğrenmenin önüne geçen stereotipler, rutinler, takıntılı davranışlar ve problem davranışlarda da azalma olacaktır.
- Hareket eğitimi çocuğun aldığı diğer eğitimleri de olumlu etkilemektedir. Hareket eğitimi ile birlikte özel eğitim alan çocukların; dikkat süresinin daha hızlı artması, alıcı dil becerilerinin daha hızlı gelişmesi, göz kontağı kurma, ortak dikkat gibi etkileşimin temelde olduğu becerilere daha hızlı adapte olması, hareket eğitimi ile birlikte çocuğun özgüvenindeki artışın özel eğitim derslerine daha hızlı yansıması ve özel eğitim sürecinde öğrenilen becerilerin günlük hayata adapte edilmesinde gerekli olan genelleme becerilerinin daha hızlı sağlanması açısından hareket eğitimi ve spor otizmli her çocuk için eğitsel sürecin önemli bileşenlerinden biridir.
- Yaşlarına uygun gelişimlerin tamamlanmasının ardından konulacak oyun ve branş eğitimleriyle akran etkileşimi ve iletişimi de daha sağlıklı bir şekilde olacaktır. Bu sayede bireyin toplum ve arkadaşları açısından kabulü de hızlı bir biçimde gerçekleşecektir.